Proiectul European Civic Service, o colaborare inovatoare între Collectif pour un Service Civique Européen (CSCE) și Unis-Cité, a fost lansat ca o experimentare de succes în 2020 si a implicat organizatia noastră CreativePlus ONG, alaturi de alte organizatii din Grecia, Malta, Estonia, Cehia si Spania. Această inițiativă are la bază ideea de a oferi tinerilor din Europa oportunități de implicare civică și de mobilitate, contribuind astfel la dezvoltarea unei societăți mai unite și mai solidare.

Unis-Cité, fondată în 1994, este recunoscută ca organizația-pionier în domeniul serviciilor pentru tineret din Franța. Aceasta a inspirat crearea programului Serviciului Civic Național, care înscrie anual aproximativ 90.000 de tineri. CSCE, înființată în 2018, are ca scop promovarea unei dezvoltări globale a serviciului pentru tineret în Europa, integrând schemele naționale de servicii civice cu Corpul European de Solidaritate.

Obiectivele Proiectului:

Experimentul desfășurat de cele două organizații a avut ca scop principal creșterea accesului tinerilor la mobilitatea europeană. Proiectul a propus un model unic, care permite tinerilor să participe la un serviciu de voluntariat timp de câteva luni în propria țară și apoi în altă țară europeană. Această abordare a fost denumită „Erasmus în serviciul pentru tineret” și a fost bine primită, având în vedere impactul său pozitiv asupra participanților.

Proiectul a fost recunoscut și la nivel european, fiind inclus în unul dintre anunțurile majore ale Președinției franceze a Consiliului Uniunii Europene, între ianuarie și iulie 2022. Președintele Emmanuel Macron a anunțat intenția de a crea un „Serviciu civic european”, care va funcționa ca un al doilea pilon al mobilității europene, alături de programul Erasmus. Acest serviciu va oferi tuturor tinerilor europeni oportunitatea de a se angaja în activități de voluntariat pe termen lung, de minimum șase luni.

Impactul și Beneficiile Serviciului Civic:

Partenerii din cadrul acestei inițiative sunt convinși că Serviciul Civic European va răspunde nevoilor societăților contemporane, reunind cetățenii și restabilind sentimentul de apartenență comună în Europa. Prin experiențe concrete, tinerii pot dezvolta abilități esențiale, cum ar fi adaptabilitatea, munca în echipă și competențele interculturale, toate acestea contribuind la formarea unor cetățeni activi și implicați.

Benjamin SIBILLE, fondator și CEO al Collectif pour un Service CiviqueEuropéen (SCE):

“Inventat în Germania și Austria după cel de-al Doilea Război Mondial, ca alternativă obligatorie la recrutarea militară, serviciul civic a evoluat de atunci și ar putea fi descris astfel: un angajament de interes general, constând în misiuni atribuite de obicei statului, administrației publice și ONG-urilor, care au un scop non-profit, dar pot fi descrise drept actiuni in beneficiul public, cu un scop general de a servi societatea, dar și de a se dezvolta pe sine – ceea ce implică desfășurarea de instrumente pedagogice și un curriculum care să permită dobândirea de competențe.
De obicei, dar nu neapărat, este restricționat prin limită de vârstă la tineri și pe bază pur voluntară, pentru a asigura cea mai mare eficiență în misiuni.
Dincolo de aceste particularități, Serviciul Civic este mai presus de toate o stare de spirit la nivel societal: cea care are încredere în tineri pentru a face ziua de mâine mai bună și investește în ei; cea care are încredere în cetățeni să consolideze democrația prin implicarea lor activă: un adevărat ideal european.
Datorită acțiunii de networking și lobby a proiectului European Grand Tour din 2022, am putut testa, împreună cu actorii rețelei asociative din România, o primă experiență pilot care a implicat 4 tineri naționali și 4 voluntari europeni la București. Baza gazdă a fost Corpul European de Solidaritate, folosit în declinația „în țară” și „în străinătate”. Acest lucru a permis tinerilor voluntari să lucreze împreună cu normă întreagă. A existat posibilitatea ca voluntarii naționali să plece după faza de implicare locală din București, în Franța.
În așteptarea generalizării voluntariatului național în România, vom continua să experimentăm forme de implicare plătită și continuă pentru tineri. În 2024, intenționăm să angajăm tineri români să lucreze împreună cu tinerii francezi NEET în misiuni de interes general în toată România (30 francezi și un număr echivalent de români), în același timp voluntarii vor fi angajați în construirea de evenimente culturale pentru un proiect inovator de colaborare între orașe românești și europene.”

Serviciul Civic European reprezintă o oportunitate valoroasă pentru tineri de a se implica în comunități și de a contribui la construirea unei Europe mai unite. Această inițiativă nu doar că sprijină dezvoltarea personală a tinerilor, dar și întărește coeziunea socială și solidaritatea între cetățenii europeni. Cu un accent pe incluziune și diversitate, proiectul promite să inspire o nouă generație de lideri care să contribuie activ la viitorul Europei.